Aan alle Amsterdamse mensen

Vandaag, zaterdag 3 oktober 1981, is het Wyers-complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal gekraakt. Het complex, waar ongeveer 175 mensen kunnen wonen, staat al zo'n 2 jaar leeg. De geschiedenis van het pand is lang en ingewikkeld:

Wyers is een enorm grote woningtextielfirma die reeds vanaf het begin van deze eeuw in onze stad gevestigd is. De firma ging weg uit de binnenstad en droeg haar bezittingen over aan haar eigen bouw- en exploitatiemaatschappij 'Ik Waak'. Dit om zodoende minder financiŽle risico's te lopen. 'Ik Waak' huurt vervolgens de Hollandse Beton Groep (HBM) in. Deze bouwinternational ontwikkelt luxe plannetjes voor het complex, die echter keer op keer door de gemeente afgewezen worden. De laatste bouwaanvraag was er een voor hotels. Daar is nogal behoefte aan!!!

De beruchte beunhaas annex huisbaas Pietje D. gaat zich er ook mee bemoeien. Hij pacht een gedeelte van het complex en gaat daar illegaal een markthal bouwen. Ook begint hij langzaam maar zeker het complex van binnen uit af te breken. Pietje D. is een van de grootste smeerlappen die er in Amsterdam rondlopen. Hij ramt zowel legale als illegale bewoners van zijn huizen met knokploegen de straat op en als dat niet helpt probeert hij ze te vergiftigen met chloorgas. Het is heel erg hard nodig dat er in dit deel van de stad betaalbare woonruimte gecreŽerd wordt. Op enig initiatief van de gemeente in deze richting kun je wachten tot je een ons weegt. Wij gaan zelf aan de slag in dit heel goed bewoonbare gebouwencomplex. Wij zijn niet van plan te wijken voor kleine rotventjes zoals Pietje D., die denken dat ze zomaar alles kunnen maken, noch voor de speculatieve belangen van nietsontziende grote concerns.

 

HET COMPLEX WORDT IETS TE GEK EN BLIJFT DAT OOK !!!

De bewoners en bewoonsters en hun sympathisanten.