Energie

 

 

Het Groene Dak en energiezuinig bouwen (alle plaatjes zijn klikbaar) 

Afbeelding 1 Overzicht project Het Groene Dak Utrecht Voordorp. 
 Overzichtstekening in perspectief van Het Groene Dak: een ecologisch woningbouwproject in Utrecht (Voordorp) bestaande uit 40 huurwoningen en 26 koopwoningen. 

Afbeelding 2 - Noordkant van een huis
De noordkant van de huizen hebben minder glasoppervlak dan de zuidkant van de huizen. 
Afbeelding 3 - Zuidkant  van een huis
Hierdoor gebruik je maximaal de passieve zonne-energie. 
Afbeelding 4 - Zuidkant projecthuis
Veel duidelijker zie je at nog bij het projecthuis. Het grote dakoverstek voorkomt in de zomer oververhitting van de projectruimte. Bij regen beschermt het de kozijnen en lemen muren. 
Afbeelding 5 - Noordkant projecthuis (nog niet helemaal afgestuct).
Afbeelding 6 - Zonnepanelen
Op enkele huizen (7 stuks) zijn zonne-panelen aangebracht. Bij helder en zonnig weer zette zij de straling van de 
zon om in warmte, de zogenaamde actieve zonne-energie (of correcter: en actief benutten van zonne-energie). De kollectoren liggen niet bij iedereen op het dak. Dat komt omdat het energiebedrijf de panelen toendertijd nog niet in de verhuur had, waardoor het voor huurders al moeilijk genoeg werd om een collector aan te schaffen. Sommige kopers hebben een kollector gekocht. 
Afbeelding 7 - Boiler + ketel
De warmte uit de panelen wordt opgeslagen in een voorraad vat op zolder, de boiler. In dit vat wordt het water constant op een temperatuur van 60 graden gehouden. Als de zon het water in de boiler niet op deze temperatuur kan krijgen, dan wordt het water naverwarmd door de HR-ketel. Hierdoor heb je altijd een hoog comfort. De HR-ketel moet geschikt zijn om een zonne-boiler op aan te sluiten. Let daar dus op als je een ketel aanschaft en nog niet gelijk een boiler installeert. Bij Het Groene Dak is dit mis gegaan. De ketel is wel NOx-arm. 
Afbeelding 7a -  Schema leidingverloop zonneboiler
Afbeelding 8 - Isolatiepakket
Belangrijk is dat de woning goed wordt ge´soleerd, hoewel het soms nog moeilijk is dit ook milieuvriendelijk te doen, zoals hier de  vloerisolatie van EPS-schuim, het zogenaamde piepschuim. De isolatiewaarden van de woningen zijn:
  • Begane grond: Rc = 2,5 K/W
  • Dakelementen: Rc = 3,2 K/W
  • Gevels: Rc = 3,2 K/W
  • Kopgevels Rc = 3,5 K/W
Afbeelding 9 - Glas
In Het Groene Dak is het zogenaamde extra isolerende glas in de woonkamers aangebracht (andere namen van dit glas: plusglas, HR-glas, low emmitance glas, ecoglas). Dit glas bestaat uit hoogwaardig glas met opgedampt  metaaloxide. Hierdoor komt de warmtestraling wel naar binnen, maar kan moeilijker naar buiten. De K-waard  is 1,9 (van normaal dubbel glas is dit 3,0). De extra investering verdient zich binnen enkele jaren terug. 
Afbeelding 10 - Serre
Een van de huishoudens heeft een serre aan hun woning gebouwd. Het dient als tochtsluis tussen de woonkamer en buiten. In de lente en herfst kun je  er al lekker zitten zonder verwarming. Een serre biedt meer wooncomfort. 
Afbeelding 11 - Hot-fill wasmachine
Enkele bewoners hebben een hot-fill wasmachine. Een hot-fill wasmachine wordt bij het wassen gevuld met warm water van de zonneboiler (of een andere warmwaterapparaat). Het water heeft een temperatuur van 45 graden. Het voordeel is dat de wasmachine niet elektrisch hoeft op te warmen. Daarnaast wordt het rendement van de zonneboiler hoger. Was je zomers op 45 graden, dan vraagt het wassen geen energie, afgezien van het draaien van de trommel. 
Afbeelding 12 - Tuinverlichting
Een andere energiebesparing bereiken we in Het Groene Dak met de tuinverlichting. De verlichting gaat pas aan als je er langs loopt en blijft dan een x-aantal seconden branden. Het effect ervan zie je op deze dia (niet dus). 
Afbeelding 13 - het gasverbruik van 1993 tot en met 1997
Opgemerkt moet worden dat de invloed van  het bewonersgedrag groot is. De uitersten variŰren ongeveer een factor 3. Jaarlijks is de besparing ten opzichte van het landelijk gemiddelde zo'n 600 gulden. 
Afbeelding 14 - het elektriciteitsgebruik van 1993 tot en met 1997 

Terug naar beginpagina


 
 

Colofon

Het Groene Dak (HGD)
Simon Bolivarstraat 51 
3573 ZJ Utrecht 

Telefoon HGD: 030-2735979

Email HGD: groenedak@ision.nl

Website gemaakt door:  Michel Post 

Foto's: diverse leden van vereniging Het Groene Dak

Opmerkingen over de website naar het email adres onderaan de pagina www.groenedak.nl.

 

Laatste keer bijgewerkt: november 2002