Onderwerpen:
 

Plantenwaterzuivering

Warmtewand

Vegetatiedak

Zwakstroom circuit!

Regenwater installatie

Tips voor kopers van een zonneboiler

Hotfill-wasmachine

Sluipverbruik

Vloerbedekking

Duurzaam isoleren


Werken aan het milieu

Een beetje tech-
nisch onderlegen en hart voor het milieu? In deze rubriek bied ik, als U aan deze kwalificaties voldoet,  een aantal interessante beschrijvingen van alternatieve technieken die rekening houden met het milieu. Van tips om zuiniger met water om te springen of zelf het huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot het aanleggen van een warmtepomp. Echt moeilijk is het allemaal niet. Ik  laat U echter niet in de kou staan mocht U er toch niet helemaal uitkomen. Daarom staan er bij elk onderwerp ook nuttige adressen en boeken om U verder te helpen.


Zelf een grasdak aanleggen


Duurzaam bouwen staat ver van ons af. Materialen zijn moeilijk te krijgen, oplossingen lijken ingewikkeld. De Kleine Aarde brengt in deze rubriek het onderwerp dichterbij. Deze keer leggen we uit hoe je een vegetatiedak aan kunt leggen.

Stap 1

Zorg voor een stevig, glad dakbeschot. Leg daarop een waterdichte laag dakbedekking. Kies bijvoorbeeld voor milieuvriendelijke EPDM, een kunstrubber van minimaal 1,2 millimeter breed. Bitumen, wat normaal op een dak ligt, is niet wortelbestendig. Het kunstrubber gaat echter jaren mee.

Stap 2

De tweede laag is de substraatlaag. Deze moet licht zijn, water vast kunnen houden en niet glijden. Een mengsel van geëxpandeerde kleikorrels en turf voldoet prima. Gewone tuinaarde kan alleen vermengd met turf, houtsnippers of de kleikorrels als tweede laag dienen. Voeg geen zand toe, want dat is te zwaar en droogt te snel uit. Met klei of leem wordt het mengsel wat plakkeriger, zodat het ook op een schuin dak blijft liggen.

Stap 3

Stap 3 is de begroeiing. Stevigheid zal het pakket pas krijgen, wanneer het eenmaal goed doorworteld is. Voor gras is om uitdroging te voorkomen een substraatlaag van minimaal 30 centimeter nodig. Meng geschikte grassoorten, zoals plat beemdgras, knolbeemdgras, dravik, muurdravik en schapengras. Zoden bieden bescherming tegen afspoeling van substraat bij hevige regenpartijen. Voor beplanting met een kleurrijk mozaïek van vetplantjes is een substraatlaag van 3 centimeter genoeg. Een geschikt mengsel bestaat uit wit vetkruid, zacht vetkruid en muurpeper. Let op het gewicht! Een grasdak komt op 135 kilogram per vierkante meter. Per centimeter substraatlaag komt daar nog eens 13 kilogram per vierkante meter bij. Voor de meeste schuurtjes en kleine afdaken is het aan te raden een sedumdak te kiezen.

Stap 4

Leg grind langs de dakrand in plaats van substraat en begroeiing. Dat geldt voor een plat en een schuin dak. Na verloop van tijd zal de begroeiing het grind aan het zicht onttrekken. Via het grind is dan een goede afvoer van water mogelijk gemaakt. In het grind kan eventueel een drainagepijp worden gelegd. Maak met hoekijzers en een plank een opstaande rand, waarachter het grind blijft liggen.


Tip

Materialen voor een doe-het-zelf-vegetatiedak zijn te koop bij Ekogras in Zaltbommel (t. 0418-512927); Mosterd & De Winter in Zaltbommel (t. 0184-433400) en Flora Dak in Berlicum (t. 073-5032699). Voor informatie over andere leveranciers of dakbedrijven is het Bureau Dakadvies te bellen (t. 0183-669690).