Onderwerpen:
 

Plantenwaterzuivering

Warmtewand

Vegetatiedak

Zwakstroom circuit!

Regenwater installatie

Tips voor kopers van een zonneboiler

Hotfill-wasmachine

Sluipverbruik

Vloerbedekking

Duurzaam isoleren


Werken aan het milieu

Een beetje tech-
nisch onderlegen en hart voor het milieu? In deze rubriek bied ik, als U aan deze kwalificaties voldoet,  een aantal interessante beschrijvingen van alternatieve technieken die rekening houden met het milieu. Van tips om zuiniger met water om te springen of zelf het huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot het aanleggen van een warmtepomp. Echt moeilijk is het allemaal niet. Ik  laat U echter niet in de kou staan mocht U er toch niet helemaal uitkomen. Daarom staan er bij elk onderwerp ook nuttige adressen en boeken om U verder te helpen.


Hot fill wassen

In Nederland wordt het water in wasmachines en vaatwassers elektrisch opgewarmd. Iedereen weet echter dat elektrisch verwarmen duur is en niet gunstig voor het milieu. Gunstiger is het gebruik van warm water uit geiser, combiketel en vooral uit een zonneboiler. Dit is het hot fill-procédé.
  

Stap 1

Er zijn enkele wasmachines op de markt met een aparte warmwateraansluiting. Omdat de meeste vlekken koud moeten voorweken, wordt eerst koud water ingenomen. Daarna wordt, tot de gewenste wastemperatuur bereikt is, automatisch heet water ingenomen.

Stap 2

Het spoelen gaat weer met koud. Zo kun je tien tot twintig procent energie besparen. Met water uit de zonneboiler is de energiebesparing uiteraard nog groter. De meeste hot fill-machines zijn ook zeer waterbesparend (verbruik tot minder dan 55 liter per wasbeurt). Doordat hot fill-uitvoeringen alleen bij de allerduurste en beste merken te vinden zijn, zult u wel flink moeten investeren (zie onderaan).

Stap 3

Een goedkopere oplossing is het gebruik van een voorschakelapparaat bij uw gewone wasautomaat. Dit komt boven de wasmachine aan de muur te hangen. De aanschafkosten lopen op naarmate de apparaten meer functies kunnen vervullen, bijvoorbeeld: programmeerbaarheid, extra aansluiting voor regenwater, thermostaat, overloopbeveiliging, voorwasknop.

Stap 4

Een eenvoudig voorschakelapparaat kan een handige doe-het-zelver voor ongeveer 135,- zelf bouwen met behulp van twee magneetventielen en een tijdschakelaar. De eerste tien minuten levert dit apparaat alleen warm water, daarna schakelt het terug naar koud voor de spoelgangen.
 
 

Stap 5

Vaatwassers met aparte warmwateraansluiting zijn er nog niet. Wel is het mogelijk iedere vaatwasser op een warmwaterbron aan te sluiten. Het voorspoelen gebeurt dan onnodig met warm water, maar omdat er niet elektrisch wordt opgewarmd, is de energiebesparing toch nog tien procent (bij een programma van 60 graden). De temperatuur van het aangevoerde water mag niet hoger zijn dan de temperatuur van het minst hete programma, vaak 45 graden. Koud voorspoelen is zeer gunstig en een grote afstand tussen vaatwasser en warmwaterbron is in dit geval daarom voordelig.
Informatie over hot fill is ook te vinden op internet. Klik hier voor meer.


Fabrikanten hot-fill wasmachines + adviesprijzen:
Asko Nederland, Postbus 137, 8280 AC Genemuiden, tel. 038-3854026. Zeven types wasmachines, van 2275,- tot 3475,-
 

Overige adressen:
Miele Nederland, Postbus 166, 4130 ED Vianen, tel. 0347-378887. Eén type wasmachine, . 3199,-

Blomberg Nederland, Postbus 119, 5900 AC Venlo, tel. 077-3520420. Twee types wasmachines, van 2299,- en 3299,-
 

Voorschakelapparaten
Martin Elektrotechnik, Buchwalsstrasse 53, 8788 Bad Brückenau, Duitsland, tel. 0049-97412555, fax 0049-97415343. Type: MS 1002, DM 400,-

Wagner & Co Solartechnik, Zimmermanstrasse 1, 3550 Marburg, Duitsland, tel. 0049-6421800732