Onderwerpen:
 

Plantenwaterzuivering

Warmtewand

Vegetatiedak

Zwakstroom circuit!

Regenwater installatie

Tips voor kopers van een zonneboiler

Hotfill-wasmachine

Sluipverbruik

Vloerbedekking

Duurzaam isoleren


Werken aan het milieu

Een beetje tech-
nisch onderlegen en hart voor het milieu? In deze rubriek bied ik, als U aan deze kwalificaties voldoet,  een aantal interessante beschrijvingen van alternatieve technieken die rekening houden met het milieu. Van tips om zuiniger met water om te springen of zelf het huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot het aanleggen van een warmtepomp. Echt moeilijk is het allemaal niet. Ik  laat U echter niet in de kou staan mocht U er toch niet helemaal uitkomen. Daarom staan er bij elk onderwerp ook nuttige adressen en boeken om U verder te helpen.


Tips voor kopers van een zonneboiler

 

Met een zonneboiler kan een huishouden zo'n zestig procent besparen op de energie die nodig is voor warm water. Voor de installatie van een zonneboiler is het wel beter om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Een aantal tips.

Tip 1

Gebruik in combinatie met de zonneboiler altijd een naverwarmingstoestel, zoals een combiketel of geiser, aangezien de zon niet het hele jaar door schijnt in ons land. Bestaande ketels of geisers zijn niet altijd geschikt. Een nieuwe ontwikkeling is de zonnecombi, waarin een zonneboiler en een verbeterd-rendement-combiketel (VR) zijn samengebracht in één apparaat. Dat scheelt ruimte en geld. Een zonneboiler is een hele investering (zo'n drieëneenhalf tot zesduizend gulden) die je onder gunstige omstandigheden pas na enkele tientallen jaren hebt terugverdiend.

Tip 2

Zie de zonneboiler dan ook op de eerste plaats als milieu-investering zien. Hij levert meer druk dan een geiser of combiketel en dus meer comfort. Maar het waterverbruik is soms hoger. Gelijktijdige installatie van een spaardouche is dan ook verstandig. De boiler bestaat uit een collector, een opslagvat, een terugloopvat en een pomp met regeling. Voor de collector is er een apart collectorcircuit. Het water in dit circuit wordt alleen rondgepompt als de collector warm genoeg is; bij extreme kou of hitte bevindt het water zich in het terugloopvat en kan het niet bevriezen of gaan koken. Het water dat uit de kraan komt, loopt dus niet door de collector op het dak.

Tip 3

Leer de systemen kennen. Verdiep je erin en informeer ernaar bij de leverancier. Er bestaan twee systemen, doorstroom en hot-top. Bij het doorstroomsysteem loopt het water uit de boiler via een naverwarmingstoestel naar de kranen. Bij het hot top-systeem zit er altijd heet water in het vat en loopt het rechtstreeks naar de kranen. Een aparte warmtewisselaar houdt het water in het vat op temperatuur. Deze warmtewisselaar bevindt zich bovenin de boiler.

Tip 4

Pas het systeem aan op het gebruik. Het systeem is daar immers afhankelijk van. Bij hot top is het vat groter, wat meer afkoeling kost (= verlies). Dit systeem leent zich beter voor gebruik door meer personen. Bij het doorstroomsysteem treedt verlies op doordat de ketel of geiser steeds opnieuw moet opwarmen. Alle systemen op de Nederlandse markt zijn duurzaam en geavanceerd. In ons wisselvallige klimaat is dat ook beslist nodig om voldoende rendement te halen. Zelf een zonneboiler aanleggen is in principe mogelijk, maar niet aan te raden. Je krijgt ook geen subsidie als je het zelf doet. Beter is het om een gespecialiseerd installatiebedrijf in te schakelen.

Vraag informatiepakketten aan! Een gratis informatiepakket over zonneboilers (met een beschrijving van alle typen, een dealerlijst, subsidiemogelijkheden per regio, geschikte naverwarmingstoestellen enz.) wordt geleverd door Holland Solar, Korte Elizabethstraat 6, 3511 JG Utrecht, tel. 030-2328008.