De stille revolutie - Elektriciteit uit zonlicht

Sinds 1 januari 2004 liggen er op het dak van mijn huis weer 16 zonnepanelen bij. Deze zijn geleverd door SolarNRG. Ze hebben een vermogen van 150 Wattpiek per stuk. Het totaal aantal panelen komt nu op 26, het totale vermogen op 3400 Wattpeik. Ik lever mijn stroom aan Greenchoice. Voor mensen met meer dan 1000 Wattpiek aan panelen is Greenchoice de meest voordelige aanbieder/afnemer. Tevens is mijn installatie goedgekeurd voor de MEP-subsidie en ontvang ik de MEP-vergoeding sinds 17 juni 2004. Bekijk de foto's en lees de onderschriften.

 


De meeste SolarNRG-panelen van 150 Wattpiek liggen op het korte stukje pannendak. Uiterst rechts zitten verscholen achter boomtakken op het dakje boven de voordeur nog 4 SolarNRG-panelen van 150 Wattpiek. Op de voorgrond liggen 4 REMU-panelen van 100 Wattpiek. Achteraan de 6 oude Greenpeace-panelen van 100 Wattpiek.  Deze staan nu zo opgesteld dat ze geen schaduw werpen op de panelen op het pannendak.Van de Greenpeace-panelen is er eentje die niet meer werk als gevolg van een defecte NKF OK4-inverter.

 


Aan de achterkant van het dak liggen 4 REMU-panalen van 100 Wattpiek (deze zijn overigens van de buren), twee panelen van 150 Wattpiek (in de lengte) en helemaal achteraan staat de zonne-collector. De twee panelen van 150 Wattpiek liggen vlakker dan normaal zodat ze geen schaduw werpen op de zonne-collector.

 


Overzicht vanaf het huis van de buren. De panelen links staat zo ver mogelijk bij de dakrand om ervoor te zorgen dat het pannendak en de schoorsteen zo min mogelijk schaduw op deze panelen zullen werpen. Ik van van plan om de panelen vooraan rechts te gaan opstellen op dezelfde manier als de Greenpeace-panelen achteraan rechts. Nog eentje schuin ervoor de overige drie er bijna horizontaal achter. Het voordeel is dat ze dan niet meer half op het dak van de buren liggen.

 


Afgelopen najaar (oktober 2003) kon je gratis onbeperkt veel panelen krijgen. Het bedrijf SolarNRG leverde ze voor precies het subsidiebedrag. Voorwaarde was uiteraard wel dat je zo op je dak kwijt kon. Na veel passen en meten heb ik nu het maximaal aantal panelen dat zonder al te grote ingrepen kan worden geplaatst. Totaal vermogen 3400 Wattpiek.

 


Zwak punt is de bekabeling. Bij de Greenpeace-panelen en de REMU-panelen staat daar netspanning op terwijl ze gewoon los over het dak liggen. Bij mij liggen de kabels meestal zelfs geheel onder water.