Hot-fill


Op deze pagina vind je informatie over het zelf bouwen van een eenvoudig hot-fill voorschakelapparaat voor de wasmachine. De benodigde onderdelen kunnen worden gekocht in winkels voor onderdelen voor huishoudelijke apparaten en elektronicazaken.

 

Materialen:

 

Schema:

 

Voorbeeld van een voorschakelapparaat

 

Beschrijving
Aan weerszijden van het kastje worden in de wand de twee magneetafsluiters aangebracht, zodanig dat aan de buitenkant de wasmachineslangen er aan vast kunnen worden geschroefd. Aan eén kant de koudwater aansluiting, aan de andere kant de warmwater aansluiting. In het kastje worden de afsluiters met een slang met elkaar verbonden. In het midden van deze slang zit een T-stuk. Vanaf het T-stuk loopt een slang in het kastje naar beneden waar het is verbonden aan een schotkoppeling. Deze schotkoppeling heeft aan de buitenkant het schroefdraad voor een wasmachineslang.
In het voorpaneel worden de indicatielampjes, de tijdschakelaar en de driestandenschakelaar aangebracht. In een van de zijkanten komt de doorvoer voor het netsnoer. Het geheel moet zodanig geschakeld worden dat:



Stand 2 staat voor alleen heet water.
Stand 3 staat voor heet en koud water gemengd. De temperatuur van het water dat de wasmachine inloopt is bij stand 2 is gelijk aan de temperatuur van het water van de warmwaterbron.
De temperatuur van het water dat de wasmachine inloopt bij stand 3 zit tussen de temperatuur van het koude en warme water in, niet per se precies in het midden omdat er bij drukverschillen tussen warm en koud water geen gelijk menging zal optreden.
De temperaturen zullen proefondervindelijk moeten worden vastgesteld. De temperaturen kunnen vervolgens bij de desbetreffende standen van de schakelaar worden geschreven. Door het inbouwen van een stopkraan of drukregelaar kan de druk worden ingesteld en de temperatuur op de gewenste wastemperaturen worden ingesteld (iets hoger omdat het water in de trommel nog iets afkoelt). In veel gevallen is de koudwaterdruk groter en zal de koudwaterstroom dus moeten worden afgeknepen.

Het is aan te raden om er voor te zorgen dat er geen waterleidingdruk kan heersen in het gedeelte na de afsluiters (dus in het T-stuk en de slang naar de wasmachine). Dit kan bereikt worden door de afsluiter in de wasmachine te verwijderen.
De elektriciteit naar de afsluiter van de wasmachine kan eventueel gebruikt worden als voeding voor het voorschakelapparaat. Vergeet in dat geval de aarding niet.

Sommige oude wasmachines beschikken niet over een thermostaat. Gevolg is dat het verwarmingselement ook zal blijven verwarmen als er warm water in de machine loopt. Bij dergelijke wasmachines is het nodig het verwarmingselement van een schakelaar te voorzien, zodat dit bij hot-fill wassen kan worden uitgeschakeld. Wanneer met regenwater wordt gewerkt is het raadzaam om geen T-structuur met menging in het kastje te maken, maar om met twee afzonderlijk slangen (na de beide afsluiters) te werken en om die vanuit de afsluiters helemaal tot in het zeepbakje te leiden. Er is dan sprake van een open systeem waarin de waterkwaliteiten gescheiden blijven (dit is verplicht!). Voorkomen moet worden dat regenwater via een gesloten druksysteem het leidingwaternet binnen kan dringen.

Bediening
Stel eenmalig vast hoe lang het water innemen aan het begin van de warme wasgang duurt. Stel de klok vervolgens aan het begin van iedere wasbeurt in op een iets langere tijd. Meestal is 10 minuten goed. De klok moet in ieder geval weer op nul staan als de eerste spoelgang begin anders krijgt de wasmachine heet water om mee te spoelen. 
Wanneer wordt gekozen voor een programma met voorwas moet de tijd zo lang worden ingesteld dat er ook bij het innemen van water voor de hoofdwas weer warm water wordt ingenomen. De hele voorwas moet dus worden overbrugd.
De driestandenschakelaar moet in overeenstemming met de temperatuur van het betreffende programma worden ingesteld.

Michèl Post