De stille revolutie:

Elektriciteit uit zonlicht

Korte samenvatting

 

Sinds mei 1999 liggen er zes Greenpeace-panelen van 100 Wattpiek per stuk op het dak van mijn 3-kamer huurwoning aan de Surinamestraat in Utrecht.
Hiermee kon ik voor 76 % in mijn eigen behoefte aan elektriciteit voorzien.

Sinds mei 2000 zijn hier vier REMU-panelen van 100 Wattpiek per stuk bij gekomen. 
Met in totaal 10 panelen kon ik voor 108 % in mijn eigen behoefte aan elektriciteit voorzien.

Sinds 1 januari 2004 zijn hier 16 SolarNRG-panelen van 150 Wattpiek bijgekomen. Er iggen nu 26 panelen op het dak, het totale vermogen is 3400 Wattpiek, en ik kan voor ongeveer 390 % in mijn eigen behoefte aan elektriciteit voorzien. Ik lever nu dus flink veel stroom aan het net. De opbrengst is ongeveer 400 euro per jaar.

Mijn afnemer/leverancier van stroom is Greenchoice. Tevens is de installatie goedgekeurd voor MEP-subsidie. Met ingang van 17 juni 2004 ontvang ik ook MEP-subsidie.

Voordat ik met zonnepanelen begon heb ik allerlei elektriciteit besparende maatregelen doorgevoerd. Ook de vervanging van mijn desktop computer door een notebook heeft een flinke besparing opgeleverd. Mijn elektriciteitsverbruik ligt op ongeveer 2 kilowattuur per dag. 

Ik heb (in volgorde van verbruik) een centrale-verwarmingsketel, een computer die veel gebruikt wordt, een koelkast, een stofzuiger, een elektrische waterkoker, een TV, een videorecorder, spaarlampen, een ISDN-huiscentrale, een stereo-installatie, een boormachine en een staafmixer. 
Ik heb geen gloeilampen, waterbed, afwasmachine, aquarium, magnetron, of elektrisch fornuis.

 

Michèl Post