Bo-Ex gaat de ruimte in

Het project heet "Omnium" en de technologie komt van ruimtevaart organisatie ESA uit Noordwijk en van TNO Space te Delft. Van TNO is Michel Sanders betrokken. Sanders was ook projectleider van het bouwkundig onderzoek voor complex 501. Van Bo-Ex is Spencer Schols betrokken die in de rol van bouwkundige ook betrokken is bij de renovatie van complex 501.

Uit het artikel in het tijdschrift BuildingInnovation van februari 2008: "Het ontwerp bestaat uit een zelfdragende constructie, waaraan complete wooncellen uit composiet materiaal worden opgehangen. De maïskolf maakte veel mensen zeer enthousiast. De gemeente Utrecht stelde een stuk grond beschikbaar in Leidsche Rijn,” vertelt Adan, “En prins Friso, directeur van TNO Space, wil zelfs een van de appartementen kopen.”

Bo-Ex (lees: Jan Timmer) heeft blijkbaar hobby's. Bo-Ex is niet van plan het project daadwerkelijk te verwezenlijken want ze gaat er geen geld in stoppen: Uit het artikel: "Schols ziet BO-EX als opdrachtgever en afnemer van een gebouw. De corporatie lijkt, net als de andere twee partijen, niet te beschikken over geld om een vervolgtraject in gang te zetten. Er zijn externe investeerders nodig voor een gebouw met ruimtevaarttechnologie.

Interessant is dat Bo-Ex binnen dit project heeft geëxperimenteerd om een ontwerpproces dat normaal 9 maanden duurt (bij satellieten) terug te brengen naar zes weken. Alle betrokken experts worden daarbij in een kamertje bij elkaar gezet waarbij gewerkt wordt met een speciaal computer programma. Of deze methode ook werkt als niet alleen techneuten maar ook bewoners of gebruikers erbij betrokken zijn is onduidelijk.

Enkele jaren geleden deelde Bo-Ex al foldertjes uit aan geïnteresseerden over dit project maar het is anno 2008 blijkbaar nog niet ter ziele.