Onderwerpen:
 

Plantenwaterzuivering

Warmtewand

Vegetatiedak

Zwakstroom circuit!

Regenwater installatie

Tips voor kopers van een zonneboiler

Hotfill-wasmachine

Sluipverbruik

Vloerbedekking

Duurzaam isoleren


Werken aan het milieu

Een beetje tech-
nisch onderlegen en hart voor het milieu? In deze rubriek bied ik, als U aan deze kwalificaties voldoet,  een aantal interessante beschrijvingen van alternatieve technieken die rekening houden met het milieu. Van tips om zuiniger met water om te springen of zelf het huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot het aanleggen van een warmtepomp. Echt moeilijk is het allemaal niet. Ik  laat U echter niet in de kou staan mocht U er toch niet helemaal uitkomen. Daarom staan er bij elk onderwerp ook nuttige adressen en boeken om U verder te helpen.


In elk huis een warmtewand

Warmtewanden geven, net als de zon, behagelijke warmte. In principe kan in iedere woning met CV de radiator worden vervangen door een warmtewand. De werking van een warmtewand is eenvoudig. Via een stelsel van kunststof leidingen gaat warm CV-water door de muren.

Stralingswarmte

De muren krijgen een temperatuur van 25 tot 40 graden en brengen met hun grote oppervlakte voldoende warmte in de ruimte. Een warmtewand werkt via stralingswarmte, net als vloerverwarming, een tegelkachel en de zon. Bij gewone radiatoren verloopt de warmte-overdracht via confectie; de warmte verspreidt zich via opgewarmde lucht. Sralingswarmte voelt aangenaam. Wamtewanden zijn zuiniger met energie dan radiatoren; de temperatuur van het water hoeft minder hoog te zijn.

Techniek

Een diffusie, dichte slang (dikwijls van VPE of X-PE) gaat zigzaggend van boven naar beneden of van links naar rechts in de muur. Voor een goede warmte-overdracht en een gelijkmatige verdeling van de warmte, moet de afstand tussen de banen niet te groot zijn (ongeveer tien centimeter). Door de fijnmazigheid moet er flink wat meters slang de muur in. Als de slang er eenmaal zit, wordt de muur afgepleisterd met kalk, gips of leem. Aan de achterkant van de muur komt isolatiemateriaal. Isoleren kan ook aan de binnenkant. De slang ligt dan op de isolatielaag. 

Aansluiting

Aansluiten op het CV-circuit kan niet zo maar. De temperatuur van het CV-water is te hoog en de weerstand van de lange slang te groot. Vereist zijn een speciale unit met pomp en temperatuurregeling. Om ervoor te zorgen dat terugkomend water niet teveel afkoelt, moeten grote warmtewanden in meerdere segmenten worden opgedeeld, met een aparte watertoevoer.

Geribbelde kunststof

Het CV-water rechtstreeks aansluiten op de warmtewand kan, mits wordt voldaan aan een de volgende voorwaarden. Houd de lengte van de leiding beperkt en maak dus maar een klein stukje warmtewand. Leg de leidingen in een geribbelde kunststof mantelbuis (PE), zodat directe warmte-overdracht naar de muur niet meer mogelijk is. Met water boven de 55 graden zullen veel wanden het begeven. 

Combinatie

Afgekoeld water kan opnieuw verwarmd worden door verbrandingsgassen die anders door de schoorsteen zouden verdwijnen. Een ander voordeel is dat warmtewanden geen extra ruimte innemen. Het grote nadeel is de regelbaarheid. Het duurt vrij lang voordat een muur is opgewarmd. Voor een deel is dit probleem technisch op te lossen. Warmtewanden kunnen gebruikt worden in combinatie met radiatoren. Een dunne pleisterlaag versnelt de opwarming. De werking van een warmtewand wordt teniet gedaan als er een boekenkast of wandmeubel voor staat.


Literatuur

Stalingswarmte, uitleg en tips, S. Leeflang/R. Knoppers, De Twaalf Ambachten Boxtel. Werkmap Warmtemuren, de handleiding bij uitstek voor de warmtemuurbouwer, De Twaalf Ambachten, Dorpsstraat 99, 4511 ED Breskens, telefoon 0117 – 386863.