Onderwerpen:
 

Plantenwaterzuivering

Warmtewand

Vegetatiedak

Zwakstroom circuit!

Regenwater installatie

Tips voor kopers van een zonneboiler

Hotfill-wasmachine

Sluipverbruik

Vloerbedekking

Duurzaam isoleren


Werken aan het milieu

Een beetje tech-
nisch onderlegen en hart voor het milieu? In deze rubriek bied ik, als U aan deze kwalificaties voldoet,  een aantal interessante beschrijvingen van alternatieve technieken die rekening houden met het milieu. Van tips om zuiniger met water om te springen of zelf het huishoudelijk afvalwater te zuiveren tot het aanleggen van een warmtepomp. Echt moeilijk is het allemaal niet. Ik  laat U echter niet in de kou staan mocht U er toch niet helemaal uitkomen. Daarom staan er bij elk onderwerp ook nuttige adressen en boeken om U verder te helpen.


Regenwater, zegenwater

 

Door je kleren te wassen en je toilet te spoelen met regenwater, kun je veel drinkwater besparen. In Utrecht heeft Roeland Jansen daartoe in zijn huis een regenwatersysteem aangelegd.

'In de kruipruimte', vertelt Roeland Jansen, 'metselde ik een muurtje zodat er een vierkante ruimte ontstond van ruim één meter hoog. Die heb ik bekleed met folie van kunstrubber (EPDM) en mijn regenwaterbak van 4500 liter was klaar.' Door een luikje in de vloer van de huiskamer kun je een blik in de bak werpen. Er lopen nogal wat leidingen. Jansen legt uit waar die toe dienen. 'We hebben met dit huis het geluk dat al het regenwater door één regenpijp naar beneden loopt. 

 

 Stap 1 Zeef

In de schuur hiernaast staat een speciale zeef waar het regenwater eerst doorheen loopt, daarna komt het via die dikke buis de bak in. Een stukje lager zit de buis waar het water door kan wegstromen, als de bak vol zou raken. Omdat het dak van ons huis relatief klein is (130 m) en we hier met zes mensen wonen, is de bak nog maar één of twee keer helemaal vol geweest. Dat betekent dat we bijna al het regenwater dat we opvangen, benutten.

Stap 2 Pomp

Naast de bak regenwater staat de pomp met het drukvat (hydrofoor), dat het regenwater via een dunne, kunststof leiding de woning inpompt. 'We hebben drie WC's, de wasmachine en de terraskraan aangesloten.'
In het toilet op de begane grond laat Roeland zien dat er twee vlotters in de stortbak zitten. 'Als het weinig regent en de bak leeg raakt, draai ik aan deze kraantjes zodat er voor de WC weer leidingwater wordt gebruikt. De regenwaterbak wordt bij droogte weliswaar automatisch bijgevuld met leidingwater, maar het is beter om het leidingwater rechtstreeks te gebruiken. Dat kost minder elektriciteit.'


Stap 3 Twee extra watermeters

Op de muur achter het toilet zitten twee extra watermeters gemonteerd. 'Met die meters kan ik precies zien hoeveel regenwater we gebruiken. Wat me opvalt is het zeer wisselende aanbod. Het komt voor dat de kelder langer dan een maand of soms zelfs twee maanden lang helemaal leeg staat. Toch besparen we gemiddeld 32 procent op het totale leidingwatergebruik. Er zijn maanden dat we wel 55 procent of meer besparen. Het gebruik voor WC's en wasmachine was groter dan we verwachtten.' De huisgenoten Jansen verzekeren dat het wasgoed met regenwater prima schoon wordt en fris ruikt.


Doe het zelf!


Handleiding regenwatersystemen

Onlangs is er een handleiding regenwatersystemen verschenen met veel praktijkvoorbeelden: Geld als water. Er zit een handig computerprogramma bij (voor Excel, Lotus en Quatro), om zelf de meest gunstige grootte van het reservoir te berekenen en het aantal WC's dat kan worden aangesloten. De handleiding is te bestellen bij de SEV, Postbus 1878, 3000 BW Rotterdam, tel. 010-4130935.
Bestellen kan ook via de homepage van SEV. Of bestel hem via e-mail.
Prijs ongeveer 30. Bij de Twaalf Ambachten in Boxtel (Dorpsstraat 99, 4511 ED Breskenstel, telefoon 0117 – 386863) is verkrijgbaar Regenwasser-Sammelanlage, alle zelfbouwaanwijzingen voor regenwateropvang en -benutting.